Blog Listing

Mutasd a hűtőszekrényed, és megmondom ki vagy!

A még fogyasztásra alkalmas ételek egyharmada kerül kidobásra világszerte. Ez pontosan 1,3 milliárd tonna ételt jelent, amiből a 868 millió éhező ember 4-szer lakhatna jól. Hogy hogyan változtathatunk ezeken a számokon? Mint mindig, a változást most is a saját otthonunkban és életünkben kell elkezdeni.

Összegyűjtöttük Neked azokat a tippeket, amik a hűtőszekrényed kihasználásával segítenek csökkenteni az élelmiszer pazarlását, az élelmiszer-hulladék keletkezését!

Forrás: Pinterest

A hűtőszekrény központi helyet foglal el a legtöbb konyha – és családjaink – életében. Fontos azonban, hogy éppen itt kezdődik az élelmiszer felesleg kialakulása és az élelmiszer pazarlása. Egy egyszerű háromnapos ünnep előtt is teljesen leraboljuk a szupermarketek választékát és színültig töltjük a hűtőnket, mintha nem lenne holnap. Aztán szépen telnek a napok, el-el feledkezünk a lejárati dátumokról, megromlik egyik-másik zöldség, gyümölcs. Mit tehetünk, hogy ne a szemetesben landoljanak ezek a friss ételek?

 

 

Befőttes üveg vagy csatos üveg 

A befőttes- vagy csatos üvegekben való tárolás nemzetközi szinten is igencsak trendinek mutatkozik mostanában. Egyrészt segít csökkenteni a káoszt a hűtőszekrényben, másrészt segít tovább frissen tartani az ételeket, amiket üveg edényben tárolsz. Előre beletöltheted a napi gyümölcs adagot, a vacsorához előre megfőzött rizst vagy quinoát, készíthetsz magadnak elviteles cézár salátát.

Plusz tipp: alternatív opció bármilyen otthon található műanyag doboz, csak az a fontos, hogy jól záródjon.

 

 

 

 

 

Méhviaszos csomagoló

A nyers zöldséget, gyümölcsöt (főleg, ha már felszeletelted vagy vágtál belőle) ne csak natúr tedd a hűtőbe, hanem csavard méhviaszos csomagolóba. A máhviasz antibakteriális hatású, lélegezni tud benne az élelmiszer, így tovább eláll mint ha csak magában teszed a hűtőbe. Csomagolhatsz bele sajtot, de akár kisütésre váró pizzatésztát is és a fagyasztóba is teheted!

 

 

 

 

 

 

 

Meal preparation

 

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz, hiszen a legtöbbször kéz a kézben járnak. Érdemes nem az egész fogást egy dobozba/üvegbe csomagolni, hanem külön-külön a húst és köretet, a tésztát és a szószt. Ezután majd csak aznap szükséges összekészíteni a teljes fogást. Az étkezéseid megtervezése és az, hogy előre elkészíted és beosztod a különböző fogásokat, nagy mértékben csökkenti, hogy az ételek idő előtt megromoljanak, és hogy ne vásárolj feleslegesen. Az már csak hab a tortán, hogy nem kell mindig azon törni a fejedet, hogy mi legyen a következő étkezéskor a menü.

Plusz tipp: Válassz ki két napot a héten, amikor előre 2-3 napra megfőzöd az ételeket. Ha már csak annyit megteszel, hogy minden hétvégén leülsz és megtervezed a heti főznivalókat, már sokat tettél a rendszeresebb étkezésért, és a felesleg és a pazarlás elkerüléséért.

 

 

 

 

Az elrendezés

Bizony nem mindegy, hogy mit pakolunk előre és hátulra a hűtőszekrény polcain. Te is jártál már úgy, hogy egy hátul vagy alul eldugott, korábban már kibontott termék megromlott, mert észrevétlenül maradt? Ha aszerint is rendszerezed az ételeket, hogy milyen rövid/hosszú a lejárati idejük, hatékonyabban tudod beosztani a felhasználásukat. Az egészséges életmódot is támogatod, ha minden alkalommal, amikor nasi után kutatva kinyitod a hűtő ajtaját, gyönyörű és színes gyümölcsös tálak látványa fogad.

 

Plusz tipp: Az üvegedényeken túl, a lakásban fellelhető átlátszó dobozok és a kosarak kitűnő szolgálatot tesznek a rendszerezéskor. Nevezd ki a hűtő különböző polcait és rekeszeit a különböző típusú ételeknek és tartsd magad ezekhez a saját szabályokhoz, amikor belepakolsz.

 

Tudd mi van a mélyhűtőben!

A legtöbb mélyhűtő leginkább egy fekete lyukhoz hasonlít, csak pakolunk bele újra és újra, de egy bizonyos idő után képtelenség számon tartani, hogy mivel töltöttük meg korábban. Annál is inkább, mivel az átlátszó fóliában, zacskóban lefagyasztott ételekről nehezen megállapítható, hogy éppen milyen húsról, milyen levesről van szó. Rendszerezzük és címkézzük fel őket, vagy ami még jobb, vezessünk listát arról, hogy mi van a fagyasztónkban. Ha ezeket betartjuk, könnyen menedzselhetővé válik a helyzet és remekül segít elkerülni az ételfelesleg kidobását: egyszerűen csak fagyasszuk le a maradékot!

Plusz tipp: Ha a húst előre felszeletelve fagyasztod le, a levest pedig jégkockatartókban tárolod, sokkal rövidebb ideig fog tartani kiolvasztásuk!

 

 

 

 

Néhány további tipp, hogy minél tovább frissek maradjanak az ételek a hűtődben:

 

  • A spárga, a zellerszár és a répa alját levágva, helyezd el őket egy kis vízzel töltött befőttes üvegbe
  • A bogyós gyümölcsöket mosd át egy kis ecettel elkevert vízbe, majd szárítsd meg és így tárold légmentesen záródó üvegben. Fogyasztás előtt csak még egyszer öblítsd le vízzel.
  • A húsokat sütve 1-2 nappal tovább tárolhatod a hűtőben, mint nyersen. Így a marha, a csirke és a tonhal is 3-4 napig eláll. A mélyhűtőben ugyanezek 6-12 hónapig tárolhatóak.