Blog Listing

6 ökobarát divattip

Tudtad, hogy az eldobott ruhák ugyanúgy a szeméttelepen végzik, mint a hétköznapi hulladék? Mivel a ruhák nagyobb részében található valamennyi szintetikus anyag ez ugyanúgy problémát jelent, mint a műanyagzacskók esetében….

A fast fashion boltok elterjedése miatt ugrásszerűen megnőtt a ruhafogyasztásunk és ne legyünk álszentek, ki ne ki ne akarna elérhető áron jó cuccokat hordani?

De van még egy szempont amit észben kell tartanunk egy új ruha vásárlása előtt:  mennyibe került ennek az előállítása a Földnek? Mennyi ideig fogod hordani mielőtt szemétbe kerül, vagy ruhagyűjtőbe dobod – ahol ki tudja mi történik vele: eljut -e még máshoz vagy ugyanúgy a szeméttelepen végzi, csak kicsit kacskaringósabb úton kerül oda?

Néhány jó tanács amit érdemes megszívlelni a ruhavásárlásnál:

 

????Válaszd az etikus divatot!

Válassz olyan ruhadarabot amelynek anyag etikus forrásból származik vagy már meglévő anyagok felhasználásával készült.

 

????Válassz használt ruhát!

Számos forrás áll már rendelkezésedre használt ruhák beszerzésére: boltok, vásárok, de weboldalak, appok is vannak erre.

 

????Cserélj ruhát!

FB csoportok, online platformok például a gardrobcsere.hu teszi lehetővé, hogy gazdát cseréljenek a már nem használatos dolgaid. De ott van a legegyszerűbb módszer: szervezzetek barátaiddal ruhacserét, jó program és remek új ruhák forrása.

 

????Javítsd meg!

Főleg a kevésbé jó minőségű ruháknál fordul elő, hogy egy kis használat után kilyukadnak, ilyenkor ne dobd el azonnal, hanem ragadj tűt és cérnát és ess neki, javítsd meg. Ha nem vagy még a kézimunka magas szintjén el is takarhatod az apróbb lyukat, például egy kitűzővel.

 

????Mosd kevesebbszer!

Eljött az idő, hogy újragondoljuk mosási szokásainkat, hiszen a mosás is nagy energiaráfordítással jár, illetve a  mosás során mikroműanyagok válnak le e szintetikus anyagból készült ruhákból, amelyek aztán a vizeinkben végzik. Barátkozz meg a gondolattal, hogy nem kell minden hordás után a szennyesbe dobni a ruhát, csak amikor tényleg ráfér a mosás!

 

????Spórolj és vásárolj kapszula kollekciót!

A fast fashion helyett, vásárolj kevesebb, de drágább darabokat, amelyek jó minőségűek és  sok-sok évig hordhatod őket. A jó minőségű anyagok természetesek, így az élettartamuk után sem terhelik a Földet.

Te hogy csinálod?