Blog Listing

9 ingyenes zero waste megoldás a zöld otthonért

Amikor azon gondolkozol, vajon mit tehetnél egy környezetbarátabb otthonért, sokszor két gondolat vet véget a kezdeti lelkesedésnek:  választanod kell a bár hosszútávú, de drága termékek megvásárlása vagy az órákig tartó pepecseléssel elkészített DIY megoldások között?

Egyáltalán nem! Összegyűjtöttük azokat a kész megoldásokat, amik tényleg minden háztartásban megtalálhatóak. Ha ezeket hasznosítod valamelyik tippünk szerint, óriási lépést tettél a zöldebb otthonért!

 

Üveg

 

Mielőtt elvinnéd a kitisztított üvegeket, hogy nagy csörömpölés közepette bedobáld az erre kijelölt konténerbe, vess rájuk közelebbről egy pillantást. Nem csak a csomagolásnélküli boltokban használhatod őket! A befőttes üveg lehet az arclemosó pamacsok helye, a kisebb üvegcsékben tarthatod a hajgumikat, fültisztító pálcikát. Lehet az aprópénz gyűjtőhelye, hogy egyszer majd családilag összeszámoljátok a végeredményt. A borosüvegeket címkéjüktől megfosztva néhány szál élővirág díszítheti.

 

Fogkefe

 

A régi fogkefék, kiváltképp a műanyagból készült verziók legjobb barátaink lehetnek a makacs szennyeződések eltakarításánál. Tűzhely, csempék közötti illesztés vagy a csapok tisztítására mind használhatod őket! Plusz tipp: mártsd a vizes fejet szódabikarbónába mielőtt súrolni kezdesz! Így igazán nagy hatásfokkal tisztíthatsz.

 

Régi, ócska, nem használt ruhadarabok

 

Portörléshez kiváló segítség, de akár felmosni is lehet velük. A túl nagy darabokat nyugodtan kisebb részekre vághatjuk, ha valóban nem tervezzük többé másra használni.

 

Konyharuha

 

Igen tudjuk, hogy van, amihez sokunknak elengedhetetlen a papírtörlő használata. Ez azonban nem kell azt jelentse, hogy egész tekercsek fogynak el pár nap alatt egy családnál. Mindig legyen néhány konyharuha kikészítve, ami nem az elmosott edényeket szolgálja, hanem minden egyéb balesetet vagy az elmosott zöldségek, gyümölcsök szárítását.

 

Cipősdoboz

 

Biztos, hogy van pár olyan, amibe sosem került vissza az eredeti tulajdonosa, csak áll üresen kidobásra várva. Legyen a cipősdoboz az új rendszerező! Tarthatsz benne gyógyszereket, a fiókon belül a különböző fehérneműket, zoknikat, a gyerekek játékait.

 

Műanyag zacskó

 

Ahogy a mondás tartja: minden otthonban van egy nagy zacskó, ami tele van zacskóval. És, ha már ott vannak, használjuk őket, amíg lehet! Néhány mehet a babakocsi aljába vagy a táskádba, hogy kéznél legyen egy hirtelen jött vásárlásnál, hátha a vászon táskád pont otthon maradt. Mielőtt kukászacskót vásárolnál, használd el az otthoniakat! Ugye milyen jó érzés, ahogy csökken a számuk?

 

Tányér

 

Mint a régi szép időkben, nyugodtan lefedheted az ételeket egy tányérral. Ennyire egyszerű kiszorítani a alufólia és a folpack használatát. Persze ha van otthon méhviaszos kendőd, az talán a legpraktikusabb erre a célra 🙂

 

Újságpapír

 

Ha újságpapírral tisztítod az ablakaidat, csillogóbbak lesznek, mint valaha! A maradékot használhatod az erre érzékeny cipők kitömésére vagy félrerakhatod a következő ajándékozáshoz csomagoló papírnak.

 

Illóolaj

 

Te is szeretsz párologtatni? Adj teret a levendula és teafa olajnak: használd ecettel és vízzel összekeverve tisztítószernek, csepegtesd shea vajba a bőrápoláshoz. Így máris kettővel kevesebb új műanyagot vettél.

 

Csak a képzelet szabhat határt ezeknek a tárgyaknak az újrafelhasználásában. Ahogy ígértük az elején, most nem a kreatív Pinterest megoldásokat szerettük volna bemutatni. Ezenkívül habár érdemes beruházni hosszútávon újrahasználható alternatívákra, minden kicsiben kezdődik, a már meglévő, “egyszerű, de nagyszerű” dolgainknál.