Blog Listing

A hulladékmentes kirándulás HÁROM alapgondolata

Sok minden esik a kellemes időtöltés kategóriába, de a jó társaság és a természet biztos receptnek bizonyul. Felsétálni a közeli kilátóhoz, kirándulni a hegyekben, sétálni a Balaton partján mind feltöltenek a kimerítő hétköznapok után. A kirándulás nem csak olcsó, de környezetbarát módja is az aktív kikapcsolódásnak, ha egy dolgot betartasz, mégpedig, hogy TERVEZZ ELŐRE!

 

Kérdezd körbe az ismerősöket, hogy milyen kirándulóhelyet ajánlanak és vezess bakancslistát, amit bármikor előkaphatsz, ha spontán jön meg a kedvetek a felfedezéshez! Az internet korában minden adott a térképtől, a legkülönbözőbb applikációkig, amik segítenek titeket az úton. Válassz túraútvonalat, jegyzeteld ki a pihenő állomásokat.

 

Törekedjetek az autó használatának mellőzésére: menjetek vonattal vagy volánbusszal! Azon túl, hogy kíméled a környezetet, igazán élvezhetővé válik az utazás, hiszen folyamatosan gyönyörködhetsz a tájban és végre könyvet vagy magazint is lesz időd olvasni az úton.

 

Gondoskodj ételről!

 

A kirándulóhelyek egyik hátránya, hogy a vendéglátóipari egységek többsége drága és csordultig tele van. Mennyivel hangulatosabb elővenni a reggel előkészített szendvicset vagy nassolnivalót és meghitt beszélgetések közepette elmajszolni, nem igaz? Mivel a legtöbb túraútvonal mentén még piknikezésre alkalmas rönkasztal is található székekkel, igazán könnyű dolgotok van.

 

A legegyszerűbb megoldás, ha tartalmas szendvicseket pakolsz egy fémdobozba vagy méhviaszos ételcsomagoló kendőbe. Nassolni valónak szeleteld fel a konyhában talált zöldséget, gyümölcsöt és magokkal, aszalványokkal kiegészítve töltsd befőttes üvegbe.

 

Gondoskodj kiegészítőkről!

 

Még, ha elsőre feleslegesnek is tűnhet, mindenképp csomagolj újrahasználható evőeszközöket! Könnyen úgy alakulhat, hogy mégis egy bódénál állsz sorban egy rétesért, vagy bármilyen finom falatért. Felszabadító érzés lesz nemet mondani a műanyag villára!

 

Sok minden függ a hátizsák méretétől, de egy megtöltött vizespalackot mindenképpen vigyél magaddal, ezt útközben is könnyedén újratöltheted csapvízzel. Induláskor kezdheted akár teával vagy kávéval töltött termosszal is, amit egy gyors öblítést követően akármivel megtölthetsz!

 

Legyen nálad textil szalvéta vagy egy összetekert konyharuha, hogy ne végezd a papírszalvéta felmarkolásával az étkezést. Hidd el, szinte semmi helyet nem foglal, viszont óriási szolgálatot tesz majd a programotok számos pontján, például belecsomagolhatod a használt evőeszközöket.

 

Készülj a szemétre!


Ha a fenti tanácsokat megfogadod, nem lesz mit kidobni a szemetesbe. Az organikus hulladékot, a maradékokat a komposztálóig tárolhatod például a befőttesüvegben. Ha nincs otthon lehetőséged a komposztálásra és útközben sem jön szembe hasonló lehetőség, akár el is áshatod a banán- vagy almahéjat!

 

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat nemcsak te fogod élvezni a környezetben töltött időt, hanem a természetet megőrzöd háborítatlanul a többi ember számára is.