Blog Listing

A mikroműanyagok már a spájzban vannak

Egy új kutatás alapján a mikroműanyagok már mindenhol kimutathatóak.

A mikroműanyag szennyezés immár az egész világot beborítja, egyre másra jelennek meg kutatások, hogy a bolygónk melyik pontján találtak mikroműanyagokat.  Megtalálhatóak az európai vizekben, az Egyesült Államok talajvizeiben, Kínában a Jangce folyóban, de az Északi tenger legmélyén is.

Mit is nevezünk mikroműanyagnak?

Az olyan 5 mm-nél kisebb műanyagdarabot amely a környezetünkben megtalálható. Mitől válnak mikrová a műanyagok?

Van, hogy eleve ilyen kis méretűnek állítják elő őket, ilyenek találhatóak egyes kozmetikai szerekben  – a fogkrémekben, bőrradírokban.

De a nagyobb részük a műanyag lebomlása, töredezése során keletkezik, szintetikus anyagból készült ruhákból szabadul fel mosás során, az autógumikból válik le használat közben, a műanyag szemét szétesése során szabadul fel, az esővízzel a folyókba és a tengerekbe jut, de a szelek szárnyán is terjednek. 

Hazai helyzet

A mikroműanyag szennyezés, mint minden környezetvédelmi kérdés határokat nem ismerő, globális probléma, de fontos tudnunk mi a helyzet hazánkban. Magyarországon 2017-ben a Tisza folyót vizsgálták, ahol jelentős mikroműanyag szennyezettséget találtak. 2018 nyarán pedig az Ipoly, Rába és a Duna mikroműanyagszintjét is vizsgálták.

A hazánkban végzett mérések közül a legnagyobb koncentráció a Dunában volt található: 45-55 mikroműanyag részecskét mutattak ki egy m3 vízben.

A dunai vízminta vizsgálata során a legnagyobb mennyiségben a fogyasztási cikkekhez, csomagolóanyagokhoz felhasznált anyagfajtákat mutatták ki.

Nehéz a nemzetközi eredmények összehasonlítása mert nincs egységes mérési standard, de összevetésként: a Tiszán a 2017-es vizsgálatkor 10-20 részecskét mutattak ki, a Rajna legszennyezettebb pontján 15-20 részecske volt kimutatható.

A mikroműanyagnak egyelőre nem ismert az emberre való negatív hatása, tehát a szennyezettség ellenére a víz iható és fürdésre alkalmas. A mikroműanyagok a vízzel és élelmiszerekkel az emberek szervezetébe is bejutnak. A palackos víz fogyasztása sem jelent megoldást, hiszen abban is megtalálhatóak a részecskék és még hozzá is járulunk a problémához az újabb műanyagpalackkal.

Amit hétköznapi emberként tehetünk: figyeljünk oda, hogy csökkentsük a műanyaghulladékainkat! Igyekezzünk elkerülni a műanyagcsomagolásokat és használjunk természetes vagy újrahasznosítható anyagból készült tartós tárgyakat. A keletkezett hulladékot pedig gyűjtsük szelektíven!

 

Forrás: https://mikromuanyag.hu/Mikrotudás

https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/07/microplastic-pollution-revealed-absolutely-everywhere-by-new-research