Blog Listing

Hogyan moss környezettudatosan?

Ismerős márkák, illatok, na de mégis miért érdemes váltani a hagyományos mosószerekről?

 

Több érv is szól amellett, hogy a hagyományos bolti (flakonos) mosószer helyett valami mást is kipróbálj:

 

  • Az egészséged védelme

A mosószerrel mosott ruha érintkezik a bőröddel, mosás során a mosószer illatát közvetlenül, vagy a kimosott és a lakásban száradó ruhán keresztül belélegezzük, így közvetlen kapcsolatba kerülünk a mosószerben található anyagokkal. Számos kutatás összefüggést állapított meg a mosószerek és bizonyos szem, tüdő- és bőrirritációk, allergiás kiütések között, illetve a vegyszerek (SLS, foszfátok, formaldehid, klór) jelenléte a háztartásban hosszútávon egyéb káros következményekért is felelős lehet.

  • A környezet védelme

A mosószeres víz használat után a csatornába távozik, és végső soron természetes vizeinkben köt ki. A mosószerben található vegyszerek tehát eljutnak folyóinkba, tengereinkbe. A mosószerekben található foszfátok például növelik a vizek foszfortartalmát, ami a víz elalgásodásához vezet. A növényi elszaporodás nagyobb léptékű pusztuláshoz, azaz oxigén hiányhoz vezet, melynek egyenes következménye a halpusztulás. 

 

  • A pénztárcád érdeke

Az egyszerű alapanyagokból, otthon elkészített házi mosószer árban még a legnagyobb kiszerelésű kedvezményes flakonos mosószernél is kedvezőbb egy mosásra vetítve. 

 

Mit használj helyette?

 

  • Citromos-levendulás házi mosópor

Hozzávalók: 

1 tömb (150 g) szappan (pl. mosószappan)

300 g mosószóda

150 g szódabikarbóna

20 csepp citromillóolaj

10 csepp levendula illóolaj

 

Elkészítés:

Reszeld le a szappant, majd öntsd a hozzávalókat egy nagy befőttes üvegbe. Zárd le az üveget és rázd össze a keveréket. 

 

Használat: 

Mosásonként 2-3 evőkanálnyit használj a keverékből, attól függően, hogy mennyire szennyezettek a ruhák. Fehér ruháknál adj a keverékhez még egy kanál nátrium perkarbonátot (folttisztító sót).


  • Házi folyékony mosószer

Hozzávalók: 

250 ml víz 

50 g  szappan (pl. mosószappan)

40 g mosószóda

40 g szódabikarbóna

 

Elkészítés:

Kezdd el a vizet egy fazékban melegíteni, közben reszeld le a szappant (nem csak mosószappant, maradék szappanokat is használhatsz) és öntsd a meleg vízhez. Ne engedd forrni, maradjon közepes lángon. Kevergesd folyamatosan amíg nem válik homogénné. Ezután add hozzá a szódabikarbónát és a mosószódát is és kevergesd amíg teljesen feloldódnak. Hagyd teljesen kihűlni, ha darabokat látsz benne turmixold át. Töltsd nagy üvegekbe vagy kiürült mosószeres flakonokba.

 

Használat:

Használat előtt rázd fel, adj minden mosáshoz kb 1 dl-t.

 

A házi és a folyékony mosószer receptje Munkácsi Brigi: Levendula és ecet című könyvéből származik.

  • Mosódió

Az Indiából származó mosódiónak a héja saponint, növényi szappant tartalmaz, amely mosáskor kioldódik és tisztítja a ruhákat. A héjak körülbelül 3 alkalommal használhatóak fel, azután hatásukat vesztik. 

Előnye, hogy teljesen környezetbarátak, mert használat után komposztálhatóak. Mivel kizárólag növényi eredetű és természetes így a bőrproblémákkal rendelkezők is használhatják.

Hátránya, hogy foltokat, erős zsíros szennyeződéseket önmagában nem távolít el, ilyenkor érdemes mosószódával együtt használni. Illetve a fehér ruhák esetén szódabikarbónával.

 

Nem vagyunk egyformák a mosást illetően: van akinek a friss illat a legfontosabb, más a makulátlan fehérséget részesíti előnyben. Van akinek van kedve és ideje saját magának előkészíteni otthon a mosószerét, másnak az utántölthető változat válik be a legjobban, a lényeg, hogy vágj bele, kísérlezett, bátran keresd meg számodra melyik megoldás válik be!