Blog Listing

Itt az ideje, hogy végleg búcsút mondj a műanyag palackos italoknak!

Az egyik legkönnyebb zero waste életmódváltás száműzni a mindennapokból a műanyag palackos ásványvizet és üditőitalokat. Egy kis odafigyeléssel teljesen le lehet szokni róluk, így csökkented az öko-lábnyomod és még spórolsz is minden nap! 

Téged is lesokkol amikor a szelektív hulladékos kuka csordultig tele van műanyag palackokkal?

Jó példa ez a valóságra – a műanyag palack ugyan újrahasznosítható, de a hulladékkezelés képtelen lépést tartani a mindennap keletkező palackhegyekkel. Így nem nyugtathatjuk magunkat azzal, hogy ha szelektíven gyűjtjük a műanyag palackokat akkor jók vagyunk.

A szénsavas vizet és egyéb palackos italokat gyártó cégek évek óta bombáznak a reklámüzeneteikkel, hogy miért is kell ezeket megvenni és hazacipelni. Tiszta, vitaminnal teli, felfrissít – mindannyian ismerjük a reklámszövegeket… De álljunk meg egy pillanatra és gondolkozzunk el, mekkora anyag és energiafelhasználás kell ennek a rengeteg palacknak az előállításához! És mit kapunk cserébe? Legtöbbször vizet vagy valamilyen módon ízesített vizet. Talán egy kis színezékkel, édesítőszerrel feldobva. Mindezt kőolajból előállított műanyag palackokban. És ez jobb mint csapvizet inni?? 

Hogyan és mivel válthatod ki a jól megszokott palackos italokat?

 

Mit tegyek ha egyszerűen imádjuk a buborékos/palackos italokat???

Van megoldás! A boltok eldugott sarkaiban megtalálhatod a szikvizet – hagyományos műanyag szódás üvegben van -sokszor műanyaghálóval körbevéve – igazán retró életérzés. Előnye, hogy betétdíjas, így ha kifogyott egyszerűen visszacseréled vagy visszakéred a betétdíjat. A másik megoldás ha az otthonodban készíted a szódát, szódakészítő géppel. Ilyenkor csapvízzel megtöltöd az üveget, majd a gép hozzáadja a szénsavat.

Többféle márka is elérhető- ha tudod, hogy sok szóda fogy otthon érdemes beruházni egy gépbe. A géphez adott üvegek esztétikusak így akár vendégek fogadásakor is kikerülhet az asztalra, nem csúfítja el, mint egy hagyományos eldobható műanyag palack.  

Ha a jeges teát szereted – készítsd el magad. Sok olyan tea kapható, amely hidegen és melegen is fogyasztható. Kihűlve is kiválóan oltja a szomjat és nagyon finom.

Kísérletezz házi szörpökkel! Ezeket akár otthon is készítheted, vagy piacokon, kézműves termékeket áruló boltokban vásárokon szerezheted be.

 

Mit tegyek, ha útközben szomjazok meg? 

Talán ez a legnehezebb rész – előre tervezni. Ha sokat vagy úton, érdemes beruházni egy termoszba, vagy palackba, amit megtöltesz és magaddal viszel napközben. Ha meleg teát szeretsz inni érdemes olyat választani, ami megtartja az ital melegét, ha a vizet preferálod akkor az üveg is jó és környezettudatos megoldás – ez egy jól újrahasznosítható anyag. A műanyag palackok általában a legolcsóbb megoldások – látszólag, de ezeknek a legrövidebb az élettartama, könnyen törnek, karcolódnak és nem tisztíthatóak elég alaposan, így egy idő után kellemetlen szaguk/ ízük lesz.

 

Mit tegyek ha egy étteremben csak műanyag palackos üdítők közül lehet választani?

Sajnos sok büfében/ étteremben csak az ismert italgyártók műanyag palackos termékei elérhetőek. Mit tegyél ha ilyen helyen eszel és csak “rossz” opciók közül lehet választani? Először is dönthetsz úgy, hogy nem kérsz palackos italt. Megszokás, de nem kötelező italt is választani minden alkalommal! Érdeklődj, hogy van -e nem palackos opció? Háziszörp vagy egyszerűen szóda? Ezzel már finoman jelzed, hogy nem akarsz palackos italt választani. Ha semmilyen alternatíva nincs a palackos üdítőknek, kérj egy pohár vizet. Ha irtó jól esne egy üdítő – válaszd a fémdobozos alternatívát. De ilyenkor is érdemes megkérdezni, hogy szelektíven gyűjtik -e a kiürült dobozokat.

Egy kis odafigyeléssel teljesen le lehet szokni a műanyag palackokról, így csökkented az öko-lábnyomod és még spórolsz is minden nap! 

Még nem vagy teljesen meggyőzve? Nézd meg az alábbi kis videót a palackos ásványvíz történetéről!