Blog Listing

Legyen 2020 a zöld szemléletváltás éve!

2019-ben az év szavának a klímavészhelyzetet választották, a műanyagmentes július a múlt évben már itthon is széleskörben ismert téma, “trending topic”  volt, a nagy internetes hírportálok és magazinok zöld rovatot indítottak. Valami (szerencsére) vitathatatlanul elindult, megmozdult az elmúlt év folyamán, már nem csak egy szűk, “bogaras” réteg tud róla, hanem népszerű lett a környezettudatosság, Földünk védelme, értékeinek megőrzése és az ezért való cselekvés, akár a napi szokásaink megváltoztatása árán is. 

Vannak olyan hangok akiket zavar, hogy hirtelen “divat” lett zöldnek lenni. Valóban furcsa lehet azoknak megélni akik évek óta környezettudatosak, hogy hirtelen amerre néznek mindenki erről beszél, ahogyan felfedezik azokat a lépéseket, amelyen ők már rég túlvannak.

De valós eredményt hatást csak akkor lehet elérni, ha egy kritikus tömeg foglalkozik a zöld kérdésekkel, igaz?

 

Merre tovább 2020-ban? 

Mindenképpen előre a zöldülés felé, mindannyiunk életében vannak olyan területek, ahol lehet még változtatni, javítani. Változik az életünk, változnak körülményeink, iskolából a munka világába kerülünk, a munkahely helyett új – szülői – szerepbe. Ezek újabb zöld kihívások elé állítanak, amelyek megoldásra várnak. Néha sajnos egy olyan komoly élethelyzet  (például betegség, anyagi vagy családi problémák) zavarja meg életünk folyását, amely mellett – átmenetileg – háttérbe szorulnak a környezettudatos törekvéseink. Legyél türelmes, ne ostorozd magad az esetleges visszalépés miatt, tudatosítsd magadban, hogy ez az állapot átmeneti és amint kilábalsz a nehéz helyzetből visszatérsz a korábbi vívmányokhoz.

 Ugyanakkor tudatosítanod kell, hogy egyedül nem tudsz mindenen változtatni. Fontos az egyéni felelősségvállalás, de a nagy játékosokat – nagyvállalatokat, államokat is rá kell szorítani, hogy tegyék meg azokat a lépéseket, amelyekkel érdemi változásokat lehet elérni, például szabályozással, termeléssel.

 

 

“Mi tehetek én amíg Kínában a nagy gyárak teleszennyezik a levegőt és a folyókat?” –  sokszor hallani ilyen véleményeket. Mások – általában a nagyvállalatok a fogyasztók felelősségét hangsúlyozzák, bűntudatot keltve bennük, hogy az emberek nemtörődöm fogyasztása miatt van veszélyben a bolygó. Egyik véglet sem állja meg teljesen a helyét. Természetesen van az egyénnek felelőssége, de nem tud mindent megoldani saját hatáskörben, szükség van a kormányzatok, államok feletti szervezetek szabályozására és felügyeletére és a privát szektor felelősségvállalására is. A zöld szemlélet nem lehet csak magánügy, nem maradhat a négy fal között, feltétlenül szükséges, hogy közösségekhez csatlakozva, támogatva megmutasd, hogy ez az ügy fontos számodra. Csak így lehet rászorítani a döntéshozókat, hogy érdemben foglalkozzanak e kérdésekkel.

A másik helyszín ahol résen kell lenni az a tudatos fogyasztás – egyre több cég ismerte fel, hogy fontos vásárlóinak a környezettudatosság és ilyen- olyan módszerekkel próbálja kiszolgálni ezt az érdeklődést. Nagyon észnél kell lennünk továbbra is, hogy átlássunk a greenwashing-on, például egy nejlonzacskó akkor sem lesz lebomló ha rányomtatják, hogy az (sajnos valós példa) vagy hiába adja lebomló műanyag tányérban és evőeszközzel a streetfood-ot a trendi főzelékes, ha azt nem gyűjti vissza a használt tányérokat és megy az egész a kommunális hulladékba – ahol a speciális kezelés nélkül nem tud megfelelően lebomlani. És még sajnos sorolhatnánk az ilyen példákat.

2020 legyen a zöld éve, lépjünk tovább, tartsunk össze és támogassuk egymást ötletekkel tippekkel, hallasd a hangod!