Blog Listing

#maradjotthon = #mindjártmegőrülök?

Már mindenhol kitakarítottál a lakásban, az összes közösségi csatornát frissítetted és a napi híreket is kívülről tudod… hogyan tovább? Hogyan élj ezzel a helyzettel, hogy sok időt töltesz otthon? Mit csinálj, amikor a kezdeti nyugalmat felvátja a nyughatatlanság érzése? 

Mindannyian mások vagyunk, különböző a habitusunk: van akinek a tökéletes hétvégi program egy 48 órás bezárkózás otthonra, másnak az a pihenés, ha barátokkal találkozik, közösségbe megy, különféle külsős programokkal tölti ki a szabadidejét. 

De bármennyire is introvertált vagy és imádod az otthonlétet, más helyzet, amikor nem te választod ezt magadnak, hanem kényszerűség. Bármilyen is habitusod, a legjobb ha felkészülsz, hogy a bezártság hatással lehet a mentális közérzetedre! 

Néhány jótanács, hogy megőrizd a jó hangulatod ebben a nehéz helyzetben!  

 

1.Hogyan vedd fel a kesztyűt a bezártsággal jövő letargiával szemben?

Értsd meg, hogy mi számodra az aktív és a passzív tevékenység. Ha például napokon keresztül csak passzív dolgokkal töltöd az idődet (TV vagy Netflix nézés, netezés), az elszigeteltség érzésed idővel növekedni fog. Ezért a passzív tevékenységeket érdemes olyan tevékenységekkel ellensúlyoznod, amikor valamilyen eredményt érsz el, valamit létrehozol, amiből sikerélményed származik. Ilyen lehet az olvasás, írás, kézműves tevékenység vagy a főzés.

 

2. FB/ Insta – csak mértékkel!

A közösségi médiát tudatosan fogyaszd  – a passzív görgetés helyett használd inkább arra ezeket a felületeket, csatornákat, hogy másokkal érintkezz üzenet, komment, cset formájában. 

 

3. Ne figyeld a híreket folyamatosan!

Határozd el, hogy mikor nézel híreket – és tartsd is magad ehhez – ha nem figyelsz oda, könnyen beszippanthat a napi 24 órás információdömping! Ha egész nap híreket hallgatsz, ideges és feszült leszel és feleslegesen egy túlhajszolt, éber módban tartod magad. Szeretnél tenni valamit, hogy megoldd a kialakult helyzetet, de a lehetőségeid korlátozottak. Ilyenkor hajlamosak az emberek pótcselekvésekhez fordulni, például a pánikszerű bevásárlás, felhalmozás a jelenlegi esetben.  

 

4. Működhet online?

Nézz utána, hogy a házonkívüli, társas tevékenységeid közül mi az amit online is meg lehet szervezni. Például működhet online a könyvklub, de akár a közös italozás, közös meccs vagy sorozatnézés is megoldható! Ilyenkor mindenki otthon marad, de közben kapcsolatban maradtok – így az élmény is sokkal inkább aktív, mintha csak egyedül élnéd át.

 

5. Alkoss!

Írd ki a gondolataidat, rajzolj, tervezz. Vágj bele abba az online kurzusba, amit mindig csak terveztél, de sosem volt rá elég idő. Gyakorolj idegen nyelveket – beszélgess skype-on egy anyanyelven beszélővel. A lényeg, hogy teremts magadnak szellemi kihívást!

 

6. Oszd be az idődet!

Az otthonmaradás következménye, hogy felborul a korábbi napirendünk. Struktúra nélkül könnyen elúszhatnak a napok, ami miatt aztán a nap végén még inkább  elszomorodsz. Napirend nélkül nehéz hatékonynak lenni és hasznos tartalommal megtölteni a napod. Nem kell percre pontosan eltervezni mikor mit fogsz csinálni, de kísérletezz és alakíts ki egy otthoni menetrendet, aminek következtében a nap végén elégedetten térsz nyugovóra. 

 

A folytatásban hasznos tanácsokat adunk, mivel töltheted el otthon a szabadidődet!