Blog Listing

Zero waste alternatívák a szemeteszacskó helyett

Zero waste ide vagy oda a szemetet nem lehet teljesen megúszni. Ez a modern élet realitása, amelyben a termékeket úgy tervezik, hogy egy idő után kidobásra kerüljenek, hogy a csomagolásukról ne is beszéljünk.
Azaz legtöbbünk egyelőre nem befőttesüvegbe hanem továbbra is a szemeteskukába gyűjti a szemetét.

De mi a helyzet a szemeteszacskóval? Mi a legjobb zero waste közeli megoldás amivel kiválthatjuk, hogy a szemetünkhöz ne kelljen még egy műanyagzacskót feleslegesen felhasználni?

1.) Ne használj zacskót

A legegyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás, ha elhagyjuk a szemeteszacskót. Ha van lehetőséged komposztálásra –  mint nekem – akkor a szemeted már nem tartalmaz lebomló anyagokat, így nem folyik el… Pakold a szemetet egyenesen a vödörbe, majd onnan a közös kukába , a vödröt pedig mosd el ha piszkos lett. Aggódsz mit szólnak a szomszédok és a kukások? Ne finomkodjunk a szemét az szemét…

 

2.) Használj meglévő zacskót

Merem állítani, hogy minden magyar háztartás mélyén ott lapul egy zacskó, amiben további sok műanyagzacskó van felhalmozva… Vedd elő, használd fel ezeket, ha pedig már elfogytak légy kreatív: állattartók például használhatják a megürült állateledeles zsákokat, befoghatod a papírzacskókat, műanyagzsákokat.

 

3.) Hajtogass magadnak zacskót

Kell hozzá egy kis kézügyesség, de jó megoldás lehet használt újságpapírból hajtogatni szemeteszacskót.

Itt található egy útmutató, amely lépésről lépésre bemutatja hogyan készítsd el.

 

4.) Varrj magadnak újrahasznosítható szemeteszsákot

Ok, ehhez már tényleg türelem és elszántság kell, de a szemeteszacskó meg is varrható. Ha megtelt kiüríted, kimosod és használhatod újra!

 

5.) Mi a helyzet a lebomló anyagból készült műanyagzsákkal?

A sajtóban időről időre felkapják, néhány nejlon büszkén hirdeti, hogy ő bizony lebomlik… Többen több helyen is írtak arról, hogy a lebomló anyagból készült zacskó egyelőre még inkább probléma, mint megoldás (házi komposztban és a szeméttelepen nem bomlik le csak gyári kompsztálóban, műanyaghulladékkal nem gyűjthető együtt mert máshogy viselkedik újrahasznosításkor, mások a tulajdonságai. Szóval ez az egyszerűnek tűnő megoldás mégsem annyira jó. Marad a hajtogatás! 🙂