Blog Listing

7 dolog ami nélkül könnyen boldogulsz a konyhában

Rengeteg tárgy vesz körül minket. Bevásárláskor egyre másra kerülnek be a kosárba a termékek, szinte már nem is gondolkodunk, megszoktuk sok év alatt, hogy mire van szükség egy háztartásban.

Néha érdemes megállni egy pillanatra és végignézni szokásainkon. Ami magától értetődik, talán nem is feltétlenül szükséges? Kezdjük a konyhával! Mi az ami nélkül elboldogulunk?

1.) Kávékapszula, kávéstasak

Tudom, tudom, a gyorsaság, az ízek, igen, de milyen áron? Mennyi szemetet termelünk egy nap egy-egy csésze kávé elfogyasztásával? Az alumíniumból készült kapszula még a legkevésbé bűnös a listából, mert az egy értékes és többször újrahasznosítható anyag (ha újrahasznosításra kerül), de a műanyag kávéskapszulákra nincs mentség. Főzz a kapszula helyett kotyogósban kávét, vagy préseld keresztül a trendi French Press-en. A kávézacc pedig mehet a komposztba!

 

2.) Műanyagpalackos ásványvíz, üdítők

Olyan sok műanyagpalack fogy naponta a világban, amennyit nem vagyunk képesek újrahasznosítani. Rászoktunk, mert kényelmes csak leemelni a polcról, de nem szükségszerű. Amit ihatsz helyette: csapvíz, szűrőberendezéssel tisztított csapvíz, tea, szörpök, limonádé, sör. Ha pedig nem tudsz lemondani néha a buborékos élményről, ruházz be egy szódakészítő gépbe vagy válaszd a visszaváltható szódásüveget.

3.) Alufólia, folpack, műanyagzacskó

Uzsonna elvitelre, maradékok elpakolása, mindannyian szembesülünk ilyen kihívásokkal. Több jó módszer is van arra, hogy anélkül oldjuk meg ezeket a feladatokat, hogy egy nagy halom szemét keletkezik.

Az útravaló dobozolásához válassz fémdobozt, a kezdeti befektetés hosszú távon megtérül, mert sokkal tovább használható marad mint a műanyagdoboz, nem színeződik el, nem veszi át az étel szagát. Folpack és alufolia helyett letakaráshoz vagy csomagoláshoz ott a méhviasz, amiben sokáig friss marad a sajt, zöldség.

 

4.) Reggelizőpelyhek, egy adagos előrecsomagolt zabpehely

Én is ezen nőttem fel, de kiderült hogy ezek az egészségesnek beállított reggelik nem azok amiknek látszanak. Ezek az előrecsomagolt termékek szinte mindig tartalmaznak cukrot, műanyagzacskóban árulják őket és a feldolgozás közben elvesztik a természetes és egészséges összetevőik egy részét. Jobban teszed ha a drága csomagolt műzlik és zabpelyhek helyett magad állítod össze a kedvenc reggelidet. Egyszerűen készíthetsz zabkását, amit mézzel vagy gyümölcsökkel ízesíthetsz, vagy akár kakaóval is! Megszórhatod fahéjjal, chia maggal, kókuszpelyhekkel. Ugye hogy jobban hangzik, mint az előrecsomagolt?

Itt egy jó kis házi granola recept: https://streetkitchen.hu/a-legjobb-reggelik/hazi-granola-a-tokeletes-reggelik-alapja/

 

5.) Konyhai papírtörlő

Kényelmes de milyen áron? A konyhai papírtörlő felesleges pazarlása az előállításához, szállításához használt erőforrásoknak, valamint legtöbbször műanyagba csomagolva viheted haza.

Léteznek jó alternatívák, amivel kiválthatod! Kísérletezz: feltörlésre használj cellulózból készült konyhai törlőt, aminek remek a nedvszívóképessége, ablaktisztításhoz állítólag az újságpapír a legjobb. De választhatsz régi ruhákból készült rongyokat, vagy a bambusz konyhai törlőkendőt, amely tulajdonságaiban megegyezik a papír társával, de használat után nem kell kidobnod, hanem mosogatógépben mosható.

 

6.) Mosogatógéptabletta műanyagban

A mosogatógép  -ha jól megpakoltad – víztakarékos alternatívája a kézi mosogatásnak. De mi a helyzet a tablettákkal? A legtöbb boltban kapható tabletta saját kis műanyagzacskóban van, valljuk be teljesen feleslegesen.

Keress olyan terméket amely por formájú (vagy a tabletták nem műanyagba vannak csomagolva) illetve ha van kedved és időd magad is elkészítheted a tablettákat. Néhány ígéretes recept:

https://www.almaimotthona.hu/mosogatogep-tabletta-hazilag.html

https://masni.cafeblog.hu/2016/03/23/mosogatogep-tabletta-hazilag-ami-tenyleg-mukodik/

https://www.nlcafe.hu/eletmod/20140924/okoanyu-mosogatogep-tabletta/

 

7.) Eldobható műanyagevőeszköz, szívószál, pohár, tányér

Gyerekzsúr, házibuli, kerti sütögetés… ilyenkor kerülnek elő az egyszer használatos eldobható partikellékek. Megint előjön a kényelmi szempont, mennyivel egyszerűbb  a buli végén egy nagy szemeteszacskóba besöpörni minden használt edényt, mint elmosogatni őket… Igen, de mégsem ez a jó út. Mutassunk a gyerekeknek, barátainknak jó példát, hogyan lehet hulladékszegény partit tartani. Az eldobható műanyag vagy papír helyett használjuk a meglévő tányérokat, evőeszközt, a műanyagszívószál pedig bambuszszívószállal kiváltható.