Inspiráció

10 TIPP, AMIVEL CSÖKKENTHETED A HULLADÉKOT!

Zavar a rengeteg eldobható műanyag, ami magad körül keletkezik? Kezdd az alábbi 10 egyszerű lépéssel és csökkentsd jelentősen a hulladék mennyiségét!!

Legyél tudatos! Tájékozódj és mérd fel, hogy hogyan tudsz változtatni a szokásaidon! Törekedj a jó minőségű és praktikus termékek vásárlására, mert ezeket tudod sokáig kihasználni!

1. LEGYEN NÁLAD PALACK!

Percenként egymillió műanyagpalackos italt adnak el világszerte, ijesztő nem? A szelektív hulladékgyűjtés sem nyújt önmagában elegendő megoldást, bár az üdítős PET palackok elvben újrahasznosíthatóak lennének, de ennek ellenére kevesebb mint 10%-át hasznosítják valóban újra és a maradék palackok többsége a szeméttelepeken és az óceánban végzi!

Legyen nálad saját termosz, így nem kell palackos vizet/üdítőt vásárolnod napközben. A Töltsd újra mozgalomhoz csatlakozott vendéglátóhelyeken pedig bármikor feltöltheted a saját üveged!

A MADE SUSTAINED TERMOSZ AKÁR 20 ÓRÁN KERESZTÜL HIDEGEN TARTJA AZ ITALOD!

2. KÉRD A KÁVÉT SAJÁT POHARADBA!

Sokszor sietünk napközben és annyi időnk sincs, hogy helyben megigyuk a kávénkat, inkább elvitelre kérjük. Tudtad, hogy a dizájnos poharak, amikbe ilyenkor töltik a kávédat nem csak papírból vannak? Vékony műanyagréteggel vonták őket be, hogy ne ázzanak át! Emiatt nagyon problémás az újrahasznosításuk. Ha sokszor kéred elvitelre a kávédat, válassz magadnak egy tartós kávéspoharat, amelyet magaddal vihetsz, és újra és újra használhatod!

A BAMBUSZROSTBÓL KÉSZÜLT KÁVÉSPOHÁR KÖNNYŰ, TARTÓS ÉS MŰANYAGMENTES 🙂

3. BEVÁSÁRLÁSHOZ VIGYÉL MAGADDAL ZACSKÓT!

Van értelme mindig elvenni egy újabb nejlont, ha bevásárolni mész? Nincs rá szükség, ha van saját zacskód! Érdemes minden táskádba bekészíteni egyet, hogy biztosra menj. +1 tipp: ha esetleg otthon maradt a zacskó kérj a boltban egy használt kartondobozt és abban vidd haza amit vásároltál!

A HÁLÓS SZATYOR KIS HELYEN IS ELFÉR, DE TEDD NYUGODTAN PRÓBÁRA MILYEN SOK MINDEN BELEFÉR!

EZEKKEL  A HÁLÓS ZSÁKOKKAL KIVÁLTHATOD A MŰANYAG TÁRSAIKAT

4. VÁLTS BAMBUSZRA!

Tudtad, hogy a fogkefék nem újrahasznosíthatók? Magyarországon évente többmillió fogkefe fogy! Ijesztően sok, igaz? Ezért válts bambuszra, amely természetes anyagból van, használat után lebomlik, szemben a műanyag társaival!!

A BAMBUSZ FOGKEFE TERMÉSZETES ANYAGBÓL KÉSZÜLT, HASZNÁLAT UTÁN LEBOMLIK

5. CSERÉLD SZAPPANRA!

Tudtad, hogy a műanyagpalackos tusfürdők, samponok nagy része víz? Miért fizetnél ezért Te és a környezet is?

Cseréld le a folyékonyszappant, tusfürdőket/mosogatószert hagyományos szappanra/mosószappanra. Így nem kell a műanyag flakont megvásárolnod! Samponokból, krémekből is léteznek csomagolásmentes változatok!

A HOLY LAMA SZAPPANT PÁLMALEVELEKBŐL KÉSZÜLT TARTÓ FEDI, ÍGY KÖNNYEN MAGADDAL VIHETED!

6. GOODBYE FOLPACK - HELLO MÉHVIASZ!

A méhviasszal bevont textilekkel kiválthatod az otthoni egyszerhasználatos csomagolókat, a folpackot és az alufóliát. Csomagold ebbe a zöldséget, gyümölcsöt, de edények letakarására is használhatod! A méhviaszos csomagoló nagy előnye a műanyaggal szemben, hogy engedi lélegezni az ételt, ugyanakkor a méhviasz szigetel, és lassítja a romlási folyamatot, így tovább frissek maradnak a belecsomagolt ételek!

IGAZÁN SOKOLDALÚ-MINDENFÉLÉT PAKOLHATSZ A MÉHVIASZOS CSOMAGOLÓBA

7. UTASÍTSD VISSZA A SZÍVÓSZÁLAT!

Már a csapból is ez folyik: utasítsd vissza a szívószálat! De résen kell lenned és időben szólni, mert különben ott virít a poharadban. Ha későn szólsz és már beletették az italba, akkor sajnos minden igyekezeted ellenére megy a szemétbe. Ezért legyél szemfüles és gyors 🙂 Ha sokszor jól jönne a szívószál akkor szerezz be újrahasznosítható, tartós alternatívát például bambuszból vagy fémből!

A BAMBUSZBÓL KÉSZÜLT SZÍVÓSZÁL TERMÉSZETES ALTERNATÍVÁJA A MŰANYAGNAK!

8. CSOMAGOLJ MAGADNAK EBÉDET!

Ha otthonról viszed magadnak az ebédet akkor nem kell napközben rendelned, és így nem keletkezik felesleges szemét! A saját ételesdoboz akkor is jól jön ha elvitelre kérsz! A rozsdamentes acélból készült doboz nagy előnye a műanyaggal szemben, hogy anyaga antibakteriális, így nem kerülnek belőle vegyi anyagok az ételbe, akkor sem ha még melegen teszed bele.

A KÉTSZINTES FÉMDOBOZBA EGY EGÉSZ MENÜT CSOMAGOLHATSZ!

9. LEGYEN NÁLAD EVŐESZKÖZ!

Sok helyen műanyag evőeszközt adnak az étkezéshez. Legyen a táskád mélyén egy evőeszköz készlet, amit bármikor elővehetsz, így nem kell elvenned a műanyagot. Utazás közben elengedhetetlen!

A BAMBUSZBÓL KÉSZÜLT EVŐESZKÖZ KÖNNYŰ ÉS TARTÓS

10. UTAZÁSKOR SE HAGYD ŐKET ITTHON / FELEDKEZZ MEG RÓLUK...

Utazásra készülsz? Utazás közben egész nap talpon vagy, bejárod a látnivalókat, megkóstolod a helyi különlegességeket, vásárolsz a piacon. A legjobb ha magaddal viszed az utazásra is a kedvenc tartós tárgyaidat, a termoszt, táskát, hálós zacskót és használod is őket, csakúgy mint itthon. Világot látni remek dolog, de inkább  az élményeket gyarapítsd, ne  a hulladékot! 🙂

A BAMBUSZ EVŐESZKÖZ SZETT UTAZÁSKOR IS JÓL JÖN