Inspiráció

10 TIPP, AMIVEL CSÖKKENTHETED A HULLADÉKOT!

Zavar a rengeteg eldobható műanyag, ami magad körül keletkezik? Kezdd az alábbi 10 egyszerű lépéssel és csökkentsd jelentősen a hulladék mennyiségét!!

Legyél tudatos! Tájékozódj és mérd fel, hogy hogyan tudsz változtatni a szokásaidon! Törekedj a jó minőségű és praktikus termékek vásárlására, mert ezeket tudod sokáig kihasználni!

1. LEGYEN NÁLAD PALACK!

Percenként egymillió műanyagpalackos italt adnak el világszerte, ijesztő nem? A szelektív hulladékgyűjtés sem nyújt önmagában elegendő megoldást, bár az üdítős PET palackok elvben újrahasznosíthatóak lennének, de ennek ellenére kevesebb mint 10%-át hasznosítják valóban újra és a maradék palackok többsége a szeméttelepeken és az óceánban végzi!

Legyen nálad saját termosz, így nem kell palackos vizet/üdítőt vásárolnod napközben. A Töltsd újra mozgalomhoz csatlakozott vendéglátóhelyeken pedig bármikor feltöltheted a saját üveged!

A MADE SUSTAINED TERMOSZ AKÁR 20 ÓRÁN KERESZTÜL HIDEGEN TARTJA AZ ITALOD!

2. KÉRD A KÁVÉT SAJÁT POHARADBA!

Sokszor sietünk napközben és annyi időnk sincs, hogy helyben megigyuk a kávénkat, inkább elvitelre kérjük. Tudtad, hogy a dizájnos poharak, amikbe ilyenkor töltik a kávédat nem csak papírból vannak? Vékony műanyagréteggel vonták őket be, hogy ne ázzanak át! Emiatt nagyon problémás az újrahasznosításuk. Ha sokszor kéred elvitelre a kávédat, válassz magadnak egy tartós kávéspoharat, amelyet magaddal vihetsz, és újra és újra használhatod!

Az rCUP használt papírpoharak felhasználásával készül

3. BEVÁSÁRLÁSHOZ VIGYÉL MAGADDAL ZACSKÓT!

Van értelme mindig elvenni egy újabb nejlont, ha bevásárolni mész? Nincs rá szükség, ha van saját zacskód! Érdemes minden táskádba bekészíteni egyet, hogy biztosra menj. +1 tipp: ha esetleg otthon maradt a zacskó kérj a boltban egy használt kartondobozt és abban vidd haza amit vásároltál!

A HÁLÓS SZATYOR KIS HELYEN IS ELFÉR, DE TEDD NYUGODTAN PRÓBÁRA MILYEN SOK MINDEN BELEFÉR!

EZEKKEL  A HÁLÓS ZSÁKOKKAL KIVÁLTHATOD A MŰANYAG TÁRSAIKAT

4. VÁLTS BAMBUSZRA!

Tudtad, hogy a fogkefék nem újrahasznosíthatók? Magyarországon évente többmillió fogkefe fogy! Ijesztően sok, igaz? Ezért válts bambuszra, amely természetes anyagból van, használat után lebomlik, szemben a műanyag társaival!!

A BAMBUSZ FOGKEFE TERMÉSZETES ANYAGBÓL KÉSZÜLT, HASZNÁLAT UTÁN LEBOMLIK

5. CSERÉLD SZAPPANRA!

Tudtad, hogy a műanyagpalackos tusfürdők, samponok nagy része víz? Miért fizetnél ezért Te és a környezet is?

Cseréld le a folyékonyszappant, tusfürdőket/mosogatószert hagyományos szappanra/mosószappanra. Így nem kell a műanyag flakont megvásárolnod! Samponokból, krémekből is léteznek csomagolásmentes változatok!

A HOLY LAMA SZAPPANT PÁLMALEVELEKBŐL KÉSZÜLT TARTÓ FEDI, ÍGY KÖNNYEN MAGADDAL VIHETED!

6. GOODBYE FOLPACK - HELLO MÉHVIASZ!

A méhviasszal bevont textilekkel kiválthatod az otthoni egyszerhasználatos csomagolókat, a folpackot és az alufóliát. Csomagold ebbe a zöldséget, gyümölcsöt, de edények letakarására is használhatod! A méhviaszos csomagoló nagy előnye a műanyaggal szemben, hogy engedi lélegezni az ételt, ugyanakkor a méhviasz szigetel, és lassítja a romlási folyamatot, így tovább frissek maradnak a belecsomagolt ételek!

IGAZÁN SOKOLDALÚ-MINDENFÉLÉT PAKOLHATSZ A MÉHVIASZOS CSOMAGOLÓBA

7. UTASÍTSD VISSZA A SZÍVÓSZÁLAT!

Már a csapból is ez folyik: utasítsd vissza a szívószálat! De résen kell lenned és időben szólni, mert különben ott virít a poharadban. Ha későn szólsz és már beletették az italba, akkor sajnos minden igyekezeted ellenére megy a szemétbe. Ezért legyél szemfüles és gyors 🙂 Ha sokszor jól jönne a szívószál akkor szerezz be újrahasznosítható, tartós alternatívát például bambuszból vagy fémből!

A BAMBUSZBÓL KÉSZÜLT SZÍVÓSZÁL TERMÉSZETES ALTERNATÍVÁJA A MŰANYAGNAK!

8. CSOMAGOLJ MAGADNAK EBÉDET!

Ha otthonról viszed magadnak az ebédet akkor nem kell napközben rendelned, és így nem keletkezik felesleges szemét! A saját ételesdoboz akkor is jól jön ha elvitelre kérsz! A rozsdamentes acélból készült doboz nagy előnye a műanyaggal szemben, hogy anyaga antibakteriális, így nem kerülnek belőle vegyi anyagok az ételbe, akkor sem ha még melegen teszed bele.

A KÉTSZINTES FÉMDOBOZBA EGY EGÉSZ MENÜT CSOMAGOLHATSZ!

9. LEGYEN NÁLAD EVŐESZKÖZ!

Sok helyen műanyag evőeszközt adnak az étkezéshez. Legyen a táskád mélyén egy evőeszköz készlet, amit bármikor elővehetsz, így nem kell elvenned a műanyagot. Utazás közben elengedhetetlen!

A BAMBUSZBÓL KÉSZÜLT EVŐESZKÖZ KÖNNYŰ ÉS TARTÓS

10. UTAZÁSKOR SE HAGYD ŐKET ITTHON / FELEDKEZZ MEG RÓLUK...

Utazásra készülsz? Utazás közben egész nap talpon vagy, bejárod a látnivalókat, megkóstolod a helyi különlegességeket, vásárolsz a piacon. A legjobb ha magaddal viszed az utazásra is a kedvenc tartós tárgyaidat, a termoszt, táskát, hálós zacskót és használod is őket, csakúgy mint itthon. Világot látni remek dolog, de inkább  az élményeket gyarapítsd, ne  a hulladékot! 🙂

A BAMBUSZ EVŐESZKÖZ SZETT UTAZÁSKOR IS JÓL JÖN