Blog Listing

8+1 jótanács a fűszernövény neveléshez

Nincs is jobb annál, mint a saját magad által megtermelt fűszernövénnyel ízesíteni az ételeidet. Mit tehetsz, hogy sikeres űszernövény-kertész legyél és ne kelljen mindig újrakezdeni az ültetést/ gondozást?

 

1. Ha nem vagy még elég tapasztalt kertész, akkor kezd inkább cserepes fűszernövénnyel és ne magról ültess.

A mag csíráztatása, gondozása és átültetése igényel némi odafigyelést (a lépéseket szuperül összefoglalja ez a cikk)  

2. Kezd a bazsalikommal!

Miért? Mert gyorsan nő, azonnal látod, ha nem locsolod megfelelően, mert  lekonyulnak a levelei, de ha ismét meglocsolod, gyorsan magához tér. 

3. Ne úgy locsold őket, mint a többi cserepes növényt!

Vannak olyan növények, amelyeket elég hetente egyszer locsolni, másokat azonban 1-2 naponta szükséges, főleg a meleg nyári napokon. Ellenőrizd, hogy el tud -e szivárogni a nedvesség a csereped alján  – akár egy lyukakon keresztül vagy a virágföldbe helyezett köveken keresztül, ekkor nem áll fenn a veszélye, hogy túlöntözöd a növényed.

4. Vágd vissza időben és gyakran!

Remegő kézzel fogod az ollót és azon gondolkozol hol vágj a növénykédből? A növekvő levelek felett! Például a bazsalikomnál, ha így csinálod, akkor a növény szára már nem nő tovább, helyette két irányba indul növekedésnek a szár V alakban. Ha nem vágod vissza a bazsalikomod, akkor az csak nő felfelé rendületlenül, túl magas, és túl terebélyes lesz felül. 8-10 cm-rel a föld felett vágd le, akkor jó dús lesz. Kb 8-10 centinként vágj belőle. 

5. Nem mindegy honnan vágsz belőle! 

Gyakori hiba, hogy alulról lecsippentesz néhány nagy levelet és a fenti kicsiket nőni hagyod, mert olyan kis aranyosak. Csináld inkább így: hagyd békén a legalsó régi leveleket, ők olyanok mint a napelemek, segítik a növényt a folyamatos növekedésben. Szüretelj inkább a növény tetejéről, (mintha visszavágnád), ezek a levelek illatosak és frissek – és így a bevált tápláló levelek is megmaradnak. Plusz, ha az aljáról szüretelsz, akkor bekövetkezhet az “alul semmi” effektus  -a növényed alul kiritkul és előfordulhat, hogy a növényed a saját súlyától felborul. Ha a növény tetejéről szüretelsz, ügyelj arra, hogy mindig egy levélcsomó alatt nyisszants. Ahol a levél találkozik a szárral, ott jön majd új hajtás.

6. Ne hagyd, hogy a növényeid megbokrosodjanak!

Ha rendszeresen visszavágod a növényeket minden rendben lesz. De ha nem vagy ilyen szorgalmas, arra akkor is figyelj arra, hogy ne hagyd őket virágozni! Légy résen és mindenképp nyisszantsd le a bimbókat, mielőtt kivirágoznak. Így a növényed több levelet tud növeszteni, ha nem kell a virágzásra figyelnie.

7. Használj friss földet sok tápanyaggal!

Javaslat: keverj a virágföld mellé kávézaccot (érdemes semleges PH értékűt választani) és egy kis humuszt, valamint adj hozzá egy kis tojáshéjat is! (persze apróra törve)

8. Légy vakmerő!

Ne ragadj le az 1-2 bevált növényfajtánál, mérd fel minek vennéd még jó hasznát a sütés-főzéshez és bővítsd a fűszernövény kerted. Ha a bazsalikomod szépen fejlődik, akkor érdemes legközelebb megpróbálkozni akár az oregánóval vagy a mentával, rozmaringgal, kakukkfűvel. Mind jól jönnek a konyhában és egyszerű a gondozásuk. 

+1 Szabj határokat!

Ha nem cserépben, hanem a kertben ülteted el a fűszérnövényeket, légy résen! Néhány fajta nagyon gyors növekedésnek tud indulni (rátok gondolunk menta és oregánó) és elveszi más növények elől a helyet és a tápanyagot. Érdemes ilyenkor is cserépben tartani őket és cserepestül ültetni a földbe, hogy a gyökereik ne tudjanak mindent behálózni.