Blog Listing

Az eldobható műanyagok nem csak az óceánokra hanem a Föld klímájára is veszélyesek!

Szinte naponta olvashatunk a Föld óceánjaiban műanyaghulladékból kialakult úszó szigetekről és láttuk a felkavaró fotókat milyen károkat okoznak a műanyagok a tengeri állatok életében, élőhelyükön, ott lebeg előttünk a műanyag szeméttel elborított tengerpartok képe.

 

Egy közelmúltban elkészült tanulmány azonban az egyszer használatos műanyagoknak egy másik, korántsem kisebb “bűnére” és veszélyére hívja fel a figyelmet.

A tanulmányt készítő kutatók a műanyag teljes életciklusát megvizsgálták és arra a megállapításra jutottak, hogy az egyszer használatos műanyagok elterjedése felgyorsítja a klímaváltozást.

Bármennyire nehéz is elhinni egy ökotudatos ember számára, de a műanyagok előállítása továbbra is növekszik a világban!

 

A műanyag életciklusa

A tanulmány szerint a műanyag minden egyes életciklusában hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, a gyártástól, a finomításon keresztül a műanyag utolsó életciklusáig, a műanyag hulladék kezelésééig.

A műanyag a gazdaság egyik legelterjedtebb anyaga, mára szinte kikerülhetetlenné vált, mindenhol műanyagba ütközünk: műanyag palackok, zacskók, élelmiszer csomagolás, ruházat, autóalkatrészek, építőanyagok.

Az eldobható műanyagok az összes előállított műanyag 40%-át teszik ki. És hatalmasat bővült az igény rájuk! Míg az 1950-es években évente 2 tonna ilyen jellegű műanyagot állítottak elő, ez a szám 2015-re már 380 millió tonna. 2015-ig összesen 8.3 milliárd tonna műanyagot állítottak elő, ennek kétharmada még ma is megvan a környezetben.

A csomagolás az egyik legproblémásabb műanyagtípus, mert tipikusan egyszeri használatra tervezik, minden szemétben ott van, és nagyon nehéz újrahasznosítani. A flexibilis és többrétegű csomagolások elterjedése is csak súlyosbítja a problémát, mert ez új kihívás elé állít a gyűjtsék, válogatás és újrahasznosítás terén.

A műanyagcsomagolás 40%-a megy a hulladéklerakóba, 14%-a a szemétégetőbe, 14%-át pedig újrahasznosítják.

Nem meglepő módon, a legtöbb széndioxid kibocsátás a műanyagszemét elégetésekor keletkezik a többi kezelési módhoz képest.

A műanyagok 99 százalékát fosszilis energiahordozókból állítják elő. Az anyag finomításának van a legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátása a műanyag életciklusa során. Ennek ellenére az Egyesült Államokban jelenleg is folyik a műanyaggyártás bővítése, hamarosan két új gyár áll munkába, indulásukat követően az éves széndioxid kibocsátásuk 800,000 új autónak felel majd meg.

 

Hogyan tovább?

Sajos jelenleg a napi fogyasztási cikkek csomagolására használt eldobható, egyszer használatos műanyagok jelentik a műanyag termelés leggyorsabban bővülő szegmensét.

A kutatók által meghatározott szükséges lépések:

  • Egyszer használatos, eldobható műanyagok előállításának azonnali leállítása
  • További kőolaj, földgáz és egyéb kőolajszármazékok előállítására szolgáló infrastruktúra/gyárak fejlesztésének leállítása
  • A zero waste életmódra való átállás támogatása
  • A szennyező fizet elvének általános kiterjesztése  

A tanulmány szerzői azonnali fellépésre szólítanak fel, hogy megállítsuk az egyszer használatos műanyag termelését és terjedését. Vagy a műanyagok következtében a Párizsi Klímaegyezményben megfogalmazott célkitűzés – ami szerint 1.5 Celsius-fokon belül kell tartani a globális felmelegedést – veszélybe kerülhet!

 

Forrás: https://www.ciel.org/plasticandclimate/

A Guardian “Single -use plastics a serious climate change hazards, study warns” cikke alapján