Blog ListingHonnan hozza a húsvéti nyúl a csokitojást?

Honnan hozza a húsvéti nyúl a csokitojást?

Nincs Húsvét csokitojás, csokinyúl, és -csibe nélkül. Mint Gombóc Artúr, mi is boldogan fogyasztjuk ilyenkor a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét … szóval minden ami csak előfordul.

 

Néhány éve megjelent az etikus vagy fairtrade csokoládé fogalma hazánkban is. De mit is jelent a méltányos kereskedelem a csokiiparban?

A témával foglalkozó tényfeltáró riportoknak  hatására fény derült arra, hogy a csokoládé alapanyagát adó kakaóbabot termesztő afrikai országokban 14 éven aluli gyerekek dolgoznak az ültetvényeken, sokszor a munka mellett iskolába sem jutnak el. 

 

Mit tehetsz Te aki nem lát bele, hogy milyen forrásból származó kakaóbabból készült a csokoládé amit éppen leemelni készülsz a bolt polcáról?

 

Választásodban a különböző minősítő szervezetek logói segítenek eligazodni. 

 

Az első amit érdemes figyelned, az a Fairtrade logó.

A Fairtrade civil szervezet célja, hogy méltányosabb kereskedési feltételeket teremtsen, és ezáltal a helyi termelők a kizsákmányolás helyett megfelelő ellenértéket kapjanak a termékeikért.   

Ezáltal a Fairtrade program hosszútávon a szegénységet igyekszik felszámolni, úgy, hogy meghatároz egy legkisebb árat amennyi ért átveszik a helyi termelőktől az alapanyagul szolgáló árut. A program ezen kívül az emberi jogokat, nemi egyenlőséget, éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó gazdaságot és a fiatalkorúak jogait is támogatja. 

A Rainforest Alliance a fenntarthatóságot tűzte ki célul, de ehhez álláspontuk szerint is szükséges a helyi termelők életminőségének javítása. A Rainforest  Alliance 2018-ban egyesült az UTZ tanúsítási programmal és éppen egy közös minősítési kritériumrendszer kialakításán dolgoznak.

Tehát ha a Rainforest Alliance békáját, a Fairtrade jin-jangját vagy az UTZ Certified piros alapon fehér logóját látod egy csokin, akkor megnyugodhatsz, hogy jó úton jársz.

 

Miért érdemes ezeket a minősített, de drágább termékeket választani?

 

Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy az előbbiekben felsorolt minősítésekkel rendelkező termékek általában többe kerülnek mint a hagyományos, jól ismert márkájú csokik.

 

Mégis jó pár érv van, ami mellettük szól vagy akár ellensúlyozza a magasabb árat!

 

A hagyományos alacsonyabb minőségű csokoládéknak gyakori összetevője a finomított cukor és a pálmaolaj. 

 

Az etikusan előállított csokoládé esetében azonban olyan termék mellett teszed le a voksod, amelyben a kakaóbabot fenntartható módon termesztik, a termelők megfelelő körülményeket alkalmazva állítják elő a kakóbabot, és munkájukért fair díjazást kapnak. 

 

Hasznos linkek:

UTZ.org

Rainforest Alliance

A Tudatos Vásárlók tanulmánya a fairtrade csokikról

Etikus csokimárkák