Blog Listing

Nagy karácsonyfa körkép

Karácsony közeledtével bármerre nézel az ismerős tűlevelűbe botlasz, köztereken, plakátokon, utcai árusoknál, intézményekben.

Nincsen karácsony karácsonyfa nélkül? És méginkább milyen legyen ez a karácsonyfa ha egy környezettudatosabb ünnep felé törekszel?

Körbejártuk milyen karácsonyfa típusok közül választhatsz és melyik választásnak milyen környezeti hatásai vannak.

  1. Műfenyő

A műfenyő elsőre jó választásnak tűnhet, tartós, nem kell miatta élő növényt kivágni… Ez valóban így van, de tartsd szem előtt, hogy a műanyagtűlevelekből és fémdrótokból álló fenyők anyagai nem újrahasznosíthatóak és ezeket szinte egytől egyik Kínában állítják elő, így  jó hosszú utat tesznek meg otthonodig, nagy ökológiai lábnyommal.

Más a helyzet ha már megvan a műfenyőd vagy most láttál egy jó darabot használtan – ezekben az esetekben használd ki a tartósságukat és használd őket minél tovább.

 


2. Élő fenyő 

A közhiedelemmel ellentétben a karácsonyfának szánt fenyőket nem az erdőből vágják ki, hanem kifejezetten a karácsonyfának szánják őket és fenyő farmokon nevelik őket. Amíg növekednek számos hasznos hatásuk van – mint az erdőben növekvő fáknak – tisztítják a levegőt, állatoknak nyújtanak lakóhelyet, megkötik a talajt, stb.

Az élő fenyőket a karácsonyi időszak után újra lehet hasznosítani, mulcs vagy faanyag készül belőlük, tehát összességében környezetbarátabb egy élőfenyő mint egy újonnan vásárolt műfenyő.

 

3. Cserepes fenyő

Jó megoldás a cserepes fenyő, akkor ha utána is tudsz gondoskodni róla. Elültetheted vagy a cserépben neveled tovább. A cserepes fenyő nem bírja a meleget, így hűvösebb szobában vagy sarokban kell elhelyezeni és kisebb méretűek mint az átlagos vágott fenyőfa.

Arra is van lehetőség, hogy csak az ünnepi időszakra bérelj magadnak cserepes fenyőt. De ilyenkor se felejtsd el locsolni és hűvös helyen tartani!

 

4. Barkácsolt fenyőfák

Ha igazán zero waste megoldásra vágysz és nem riadsz vissza egy kis barkácsolástól, kísérletezéstől akkor már az otthonodban meglévő tárgyakbólis készíthetsz altenatív karácsonyfát! A lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt, használhatsz fényfüzért, ágakat, képeslapokat, könyveket, stb.

Családdal vagy gyerekekkel is nekivághattok, közösen készülődve, hangoldóva az ünnepre.